IMG_20210130_122906-1

Перше правило для новоприбулих учнів у нашому клубі каже – собаку перед заняттями не годувати, і взяти із собою ласощі.

Які ласощі обрати для вашого цуценя, залежить від кількох факторів – смакових уподобань вашого собаки, особливостей здоров’я вашого собаки (алергії та хвороби ШКТ), зручності у використанні, рівня зацікавленості в харчовій мотивації на момент початку дресирування.

Вибираючи смакоти для дресирування, орієнтуйтеся на такі критерії

  1. Ласощі для дресирування мають подобатися вашому собаці.
    Проведіть тестування смаколиків разом із собакою. Наприклад, запропонуйте щеняті в одній руці шматочок сиру, в іншій шматочок м’яса. Які ласощі щеня вибере першим, очевидно, ті ласощі подобаються йому більше. Таким чином можна вибрати кілька смаків – від найнейтральнішого для вашого собаки, до найбажанішого. Ці знання знадобляться вам у процесі навчання щеняти.
  2. Ласощі для дресирування повинні бути безпечними.
    Якщо у вашого собаки алергія на певні продукти, виключіть їх зі складу ласощів. Обов’язково попередьте вашого кінолога-інструктора про особливості травлення цуценя перед заняттями. Кінолог часто показує нові вправи на цуценятах у групі, і пригощає їх своїми ласощами, тому інформуйте заздалегідь. Занадто сухі ласощі з гострими краями, які потрібно розгризати, можуть пошкодити ясна цуценя.
  3. Ласощі для дресирування повинні бути зручними.
    Зручно для собаки – це коли розмір ласощів відповідає правилу “на один ковток”. Занадто великі шматки довго жуються, і щеня забуває про що ми займалися, і за що він отримав заохочення. Дрібними шматочками ласощів легко вдавитися, викликавши негативне враження у цуценя.
    Зручно для дресирувальника – це коли ласощі не надто м’які, не розмазуються по руках і лежить у зручній упаковці. Пакетики в кишенях ускладнюють процес витягання шматочка, через що втрачається дорогоцінний момент заохочення. В ідеалі ласощі мають лежати в окремій сумочці для дресирування або спеціальній кишені, звідки його можна діставати не те що швидко, а моментально, саме тоді, коли потрібно.

Для занять із цуценям, яке щиро любить поїсти, цілком достатньо використовувати його звичайний корм. Годування з миски замінюється згодовуванням сніданків та вечерь прямо на прогулянках за виконання команд. Однак, буває, що на вулиці щеня так сильно захоплене навколишнім світом, що звичайна їжа його вже не цікавить. У цій ситуації на допомогу приходять ласощі – дуже смачні шматочки, які відрізняються від звичної їжі собаки.

Зазвичай після першого заняття Курсу для цуценят, ми чуємо одне й те саме питання на всіх майданчиках клубу про ласощі – а чим ви, інструктори, пригощаєте цуценя, що всі у групі готові працювати за ці “чарівні шматочки”?

Наш секрет – яловича печінка! Нижче покроковий рецепт приготування ласощів для дресирування.

  1. Кладемо шматок печінки в каструлю і заливаємо холодною водою

2. Доводимо до кипіння і відварюємо протягом 1,5-2 години на малому вогні. Після цього зливаємо воду і остуджуємо готову печінку.

3. Ріжемо готову печінку на шматочки розміром “на один ковток” вашого собаки (залежить від розмірів собаки) і підсушуємо шматочки в духовці протягом 5-10 хвилин.

Готові ласощі завантажуємо в зручну упаковку, і йдемо займатися дресируванням!

Лайфхак для тих, хто не в захваті від ідеї годувати цуценя з рук, а тим більше печінкою; рекомендуємо одягати рукавички! Звичайні будівельні прогумовані рукавички захищають ваші руки від бруду, запахів, слин та покусів у процесі заохочення щеняти за відмінну роботу.

Слід пам’ятати:
– Ласощі мають бути свіжими, стежте за терміном придатності продукту
– Обсяг виданих цуценяті ласощів необхідно враховувати при розрахунку добової порції корму
– Будь-які ласощі, навіть найбезпечніші за складом, але незнайомі цуценяті, можуть викликати розлади в роботі ШКТ
– Будь-які ласощі, видані в занадто великому обсязі за раз, можуть викликати розлади в роботі ШКТ
– Не дозволяйте стороннім пригощати вашого собаку без вашого дозволу (крім вашого інструктора-кінолога на дресирувальному майданчику)

Успішних занять!

Leave your comment